Wednesday, March 13, 2013

Sembang-sembang

Seminggu dua nie memang Stm agak sibuk. Urusan bisnes dan urusan keluarga yang perlu diselesaikan buat badan agak kepenatan dan letih. Tambahan pula Stm perlu fokus pada urusan kerjaya Stm. 
Tapi hobi serama tetap macam biasa cuma Stm tak sempat nak update kerap sangat. Alhamdulillah, hari ini Stm kuatkan hati untuk tulis sikit buat sahabat pembaca yang rajin follow baca artikel yang tak seberapa nie.
Okay, lepas artikel tentang penyediaan dan latihan yang Stm kongsikan pada beberapa artikel lepas (klik untuk membaca artikel tersebut), Stm terima banyak juga telepon dan sms dari rakan-rakan yang tanya tentang teknik penjagaan dan ubat-ubatan.

Untuk pengetahuan, Stm memang tak jual ubat-ubat untuk ayam. Apa yang ada semuanya dapat dari kawan-kawan yang dah lama main ayam...baik ayam laga mahupun ayam serama. Bagi yang berminat, Stm rekomenkan cuba tanya Saudara Rahman Persona yang ada keluarkan produk vitamin dan makanan tambahan untuk kesihatan ayam serama. Manakala untuk ubat ayam laga yang boleh guna untuk ayam serama, boleh cuba masuk FB Hafiz Demon. Tak silap Hafiz ada jual banyak ubat-ubatan (termasuk maajun) untuk kesihatan ayam serama.
Untuk latihan, Stm pun masih belajar. Terutama dari kawan-kawan yang sudah lama main dan bergiat dalam hobi serama nie. Kalau boleh Stm memang nak kongsi mana yang tahu, tapi kalau nak tulis memang susah sikit. Kalau ada free singgah reban, bolehlah kita sembang kongsi mana yang patut. Kadang orang yang bertanya ada lagi banyak informasi yang bagus. Jadi kita saling belajar boh....
Kat bawah nie, Stm kongsikan sedikit gambar yang boleh jadi sedikit gambaran tentang apa yang Stm tulis di dalam artikel ini......
Ekor antara aspek yang kerap jadi perhatian buat Pok Eik
Kekemasan
Antara aspek yang kerap tercicir bagi orang yang baru main serama
Kebersihan
Satu pekara penting dalam penjagaan serama
Itu yang ditekankan oleh Pok Ki

Orang lama yang sudah belasan tahun main serama...
Tapi tetap ada perkongsian tentang tips yang berguna
(Dalam gambar : Stopa Dungun, Majid Besi Buruk, Pok Ki SP, Jang Speed dan saya)


Spartacus yang sedang meluruh
Sekor lagi muda di Telok Mas yang belum datang perangai...

No comments:

Post a Comment